Roberto Jacketti & The Scooters

40 jaar Roberto Jacketti & The Scooters: dat wordt op 24 oktober 2020 gevierd met een groots jubileumconcert in hun hometown De Rijp. Daarnaast is deze feestende-band-bij-uitstek weer beschikbaar voor toffe concerten en fijne festivals!

Roberto Jacketti & the Scooters werd in 1980 opgericht door middelbaar scholier Robbert Jak en drie medescholieren. Dit waren gitarist Erik van der Hoff, bassist Rob Blanchemanche en drummer Jeroen Booy. Kort daarna kwam ook gitarist en toetsenist Bart Corver bij de groep. Aanvankelijk speelde de groep alleen skacovers. Daarom werd ten slotte saxofonist Barend Middelhoff bij de groep gehaald. De naam Roberto Jacketti is een speels veritaliaanste naam van toetsenist Robbert Jak. Deze bijnaam kreeg hij, omdat hij vaak in Italië kwam. The Scooters werd als groepnaam gekozen, omdat de scooter een zeer populair vervoermiddel is in Italiaanse steden. Jak verliet de groep na een tijdje weer voordat de band bekend werd bij het grote publiek, maar de groepsnaam werd gehouden.

In 1983 werd de groep ontdekt door Dolly Dot Angela Groothuizen. Jaap Booy, de vader van drummer Jeroen Booy, was de vaste chauffeur van de limousine van de Dolly Dots en liet tijdens een rit Groothuizen een demo van het bandje van zijn zoon horen. Groothuizen was enthousiast over de groep en via haar leerden ze de gitarist van Spargo, Ruud Mulder kennen, die hun vaste producer werd. De eerste single Hot Summernight haalde de tipparade, maar met de opvolger I Save The Day braken Roberto Jacketti & the Scooters definitief door. Het nummer haalde de tweede plaats in de Nationale Hitparade, de derde plaats in de Nederlandse Top 40 en in Vlaanderen kwam het tot nummer 6 in de hitparade. Daarna werden de derde single Make Me Cry en het debuutalbum Time ook een succes. Beide haalden de zevende plaats in de Nederlandse hitlijsten. Dankzij het succes kregen ze eind 1984 een Zilveren Harp. Ten slotte werd begin 1985 de vierde single Preaching nog een hit.

Amper vier maanden later verscheen de eerste single van het tweede album Oh... Not Again al. Dit was het nummer One Day's Enough en werd een bescheiden hit. Make Me Smile en So I Say haalden later dat jaar ook de hitlijsten. Toen het album al in de winkel lag, kwam de vierde en laatste single This Must Be Love ook nog in de Nationale Hitparade. Het succes van I Save The Day was inmiddels ook in andere landen opgevallen, waardoor ze ook konden gaan optreden in het buitenland. Daaronder was een optreden op het Wereldfestival voor jeugd en studenten in Moskou.

Het aantal singles dat uitgebracht werd ging vanaf 1986 omlaag. Toen Soul Of Rock & Roll dat jaar in de tipparade bleef steken, duurde het tot 1987 dat ze weer een hit hadden met Arrivederci. Dat jaar kwam ook de derde en laatste LP van de groep uit, getiteld Madman. De hit Arrivederci staat niet op dit album en Madman haalde de albumlijst niet. In 1988 lukte het de groep weer om een hit te scoren met Love Cat, geproduceerd door Henk Temming en Sander van Herk van Het Goede Doel. Dit zou echter het laatste hitparadesucces van de groep zijn. Roberto Jacketti & the Scooters ging in 1989 uit elkaar nadat Van der Hoff met een andere groep op een festival in Moskou had opgetreden. The Scooters konden vanwege drukte op het werk niet mee naar Moskou. Aanvankelijk ging Van der Hoff solo door als Roberto Jacketti, zonder Scooters dus. In die hoedanigheid haalde hij dat jaar de tipparade met de Hunters-cover Russian Spy And I. In 1990 gooide ook hij het bijltje erbij neer en ging hij aan het werk als regisseur van televisieprogramma's en later ook als presentator, onder andere van Het Blok. Drummer Jeroen Booy volgde in januari 1990 Wim Zeeman op als drummer van The Scene en behaalde daarmee grote successen, totdat The Lau ernstig ziek werd en kwam te overlijden. Jeroen heeft nu een facilitair bedrijf op het gebied van geluid en licht (voor bands en evenementen) en drumt in Rauw & Teder, een nieuwe Nederlandstalige rockband. Ook runt hij de Jeroen Booy rockschool. Tenslotte ging Barend Middelhoff verder als jazzsaxofonist en begeleidde hij onder andere Harry Sacksioni. Sinds 2004 is hij saxofoonleraar aan het conservatorium van Bologna in Italië.

In 2002 traden de voormalige groepsleden voor het eerst sinds 1989 weer samen op. Alleen Middelhoff deed niet mee aan deze reünie, omdat hij in Italië woont. Het jaar erop volgde nog een gezamenlijk optreden bij De Vrienden Van Amstel LIVE. De groep was toen uitgebreid met gitarist Ruben Hoeke, de zoon van Rob Hoeke. Ze namen een nieuw nummer op dat gebruikt werd in een televisiereclame van C&A: Get Out In The Sunshine. Het nummer verscheen ook als single, maar werd geen hit. In 2020 is er op 24 oktober een groot jubileumconcert gepland in hometown De Rijp, alsmede concerten in Utrecht, Haarlem en Hoofddorp; aan meer optredens wordt gewerkt.

De band treedt nog steeds in vrijwel originele bezetting op: Jeroen Booy, Andre van der Hoff (nieuw) ,Erik van der Hoff,Rob Blanchemanche,Bart Corver .Ruben Hoeke (nieuw).

Nieuw is relatief: zowel Andre als Ruben maken alweer jaren deel uit van Roberto Jacketti & The Scooters. 

band foto Ron Koffeman  hoes time Scooters  roberto jacketti band 1  I save the day

Omhoog

Deze website maakt gebruik van cookies Lees hier meer over het gebruik van cookies