Bertus Staigerpaip

BERTUS STAIGERPAIP brengt een stevige show met een bijna eindeloze rij hits, zoals Christine, Tienus (Zet De Fiets In De Schuur), Had Ik Maar Een Vak Geleerd, Ik Zat Effe Niet Op Te Lette, Rastaman, De Jongens Van Den Bouw, Rits, Zuipen In Spanje, Ik Zie Geen Zwart Ik Zie Geen Wit en Boite Den Bajes Zit Veul Meer Gajes.

Dit vriendelijke zooitje kameraden is nog steeds wait en zait bekend dankzij hun tap-omzet vergrotende optredens. Na een rustperiode van een paar jaar en hard werken als kraandrijver in den vreemde kruipt ook bij Bertus en zijn mannen het bloed waar het niet gaan kan.

Het was in de jaren 80 een klassiek verhaal: D'n Bertus had met een aantal muzikale maten een demo gemaakt met bouwbakkersrock. Deze (toen nog) cassette kwam op het juiste moment op het juiste bureau terecht, waarna het allemaal in een sneltreinvaart ging. Een paar weken later stond Bertus Staigerpaip voor het eerst op de planken in het legendarische zaterdagmiddagprogramma LOS VAST van Jan Rietman, waar ze vervolgens vaste klanten werden. Enkele tientallen keren kwamen ze langs, ook tijdens de Los Vast Kuip-spektakels.

Waar gebeurd: eerste keer ergens in Braobant: 300 man in de tent. Drie maanden later alweer terug: 700 man. Weer drie maanden later: gierend uitverkocht met 1200 man, dranghekken voor de deur. Of dan die uitbater die op zondagmiddag bij aankomst aan de eerste ploeg klaorzetters (da's Braobants voor Crew) vraagt: “Wat is dat voor bandje, dat Steigerpijp?” Verbaasde wedervraag: ”Weet je dat niet dan? Waarom heb je ze laten komen dan?” Antwoord:”Geen idee. Jan Vis programmeert hier, en het is altijd goed.” (noot: dat zal kloppen: Jan Vis is al sinds jaar en dag een van de beste artiestenbureaus van Nederland). De klaorzetter weer:”Dan heb je vanavond een probleem, als je ze niet kent. Ga maar bellen voor meer bier, meer personeel en zorg dat je plastic bekers hebt en geen glazen.” De geachte uitbater had schik:”Ach jong, vorige week had ik de Dolly Dots, 1900 man. De week ervoor Roberto Jacketti, 1400 man. En dan zal ik vandaag met een band die ik niet ken een probleem hebben?.” Okee. Dan moet je het zelf maar weten. Ze zouden drie sets spelen. Halverwege de tweede set kwam er een verwilderd uit zijn ogen kijkende uitbater aan.”Ze motte stoppe! Ik heb geen bier meer en geen glazen meer en ze kenne het niet aan!” Tja. 2000 man binnen, en nog zo'n 300 buiten op de stoep.

Een aantal van de hits van Staigerpaip zijn bewerkingen van klassiekers uit de pop- en rockgeschiedenis (zeg maar het betere jatwerk, of wacht, covers); bijzonder het vermelden waard is in dit verband hun relatie met Status Quo. Onder de titel Quo Bertus Quo werd er zelfs een compleet album gemaakt, met ook weer een paar hits tot gevolg (Hou Je Kop en Rocken Op De Hollandse Klei)

Voorwaar: stevige kost, maar.... de leut staat voorop !

Mèt of zonder bier, dat maakt niet uit, want voor Bertus Staigerpaip gaat iedereen plat (behalve het congres van Jehovah's getuigen dan!)

Als een der laatste der Mohikanen, dat wil zeggen: een der laatste nog "gewoon" benaderbare bands wordt het hele land afgeschuimd, op zoek naar collega-bouwvakkers en ander volk dat de bloemetjes eens ongecompliceerd buiten wil zetten.

De teksten gaan vaak over de bouw, maar soms wordt een stukje maatschappij-kritiek niet geschuwd (Ik Zie Geen Zwart Ik Zie Geen Wit). Ruud (de naam die Bertus bij zijn geboorte kreeg): "Zonder het te merken leg je toch een stuk van jezelf in de muziek die je maakt. Ik heb al lang in de bouw gezeten en dat hoor je dan ook. Zie het maar zo dat ik in de bouwloze tijden in mijn leven muziek maak en andersom. Maar nu in 2017 combineer ik dat. Ik werk als kraanmachinist in Dubai, en dan is het een paar weken op en een paar weken af".

Dus is het vanaf nu weer feest met Staigerpaip; Bertus "GAOT" ervoor !!!

Op youtube is er heel veel te vinden; zoek maar op Staigerpaip, dan komt het goed!

Ook leuk: Vanaf september 2017 zijn deze mannen, dan versterkt met Micha Doove op gitaar en Leon Goewie als zanger, onder de naam DAD'S ARMY te boeken met de meest  heftige STATUS QUO-tribute show die je je kan voorstellen!

De boekingen doen wij samen met Bertus zelf, in eendrachtige overeenstemming (die klaorzetter in dit verhaal.... dat was ik dus....T.O.). 

 

Bertus gaat met zijn tijd mee, dat wel, dus Bertus op Spotify:

https://open.spotify.com/artist/1sfPYlCwEZqKyul0Cm6SDo?si=foHRbi90QXeWEjWocHE9eQ

 

BERTUS STAIGERPAIP ANNO 2018:

(foto: Marielle Asfeld)

facebook 1490823785275

albums collage

singles collage

Omhoog

Deze website maakt gebruik van cookies Lees hier meer over het gebruik van cookies